E-mail zodpovědné osoby
Heslo
Zapomněli jste heslo?;

Jak se dělá domácí tvaroh?

V kategorii: Pro děti » Už vím proč » Zkoumej se mnou

BERTA DOPORUČUJE: Blik přiběhl ze školy (nikdo ho ještě neviděl jít pomalu), otevřel ledničku a vyndal si láhev s mlékem. Nalil si ho do hrníčku a ...

Blik přiběhl ze školy (nikdo ho ještě neviděl jít pomalu), otevřel ledničku a vyndal si láhev s mlékem. Nalil si ho do hrníčku a vypil až do dna. „Mňam, to je dobrota!“ pomyslel si. A už popadl tašku s věcmi na trénink a blik, byl pryč. „A co já?“ volalo za ním mléko. „Vždyť tady v teple zkysnu.“ A zkyslo, protože ten den bylo opravdu horko a nebylo už vůbec dobré. Bajtík se už chystal, že ho vylije, ale naštěstí se objevila Bertička.  „Bliku, počkej, nic není ztraceno. Nech tady mléko  vecko1  stát ještě do rána a zítra si uděláme tvaroh.tvaroh

Jak na domácí tvaroh?

Připrav si:

Zkyslé čerstvé mléko, kůrku chleba nebo čerstvě uvařený horký brambor, hrnec. Zkyslé čerstvé mléko přelijeme do hrnce a mírně zahřejeme, občas zamícháme. Na měkký tvaroh stačí jen teplota 30 – 40°C, na tvrdý na strouhání 60°C. Se zahříváním mléka popros maminku nebo tatínka o pomoc.  Sražení mléka můžeme ještě podpořit přidáním chlebové kůrky nebo horkého bramboru. Sražené mléko klesne ke dnu (to je náš budoucí tvaroh), nad ním je tzv. syrovátka. Tu opatrně vylijeme. Husté sítko si vyložíme utěrkou a přes ni slijeme sraženinu. Necháme vykapat, na konci utěrku ještě stočíme a tvaroh jakoby vyždímáme. Chceme-li tvaroh více suchý, který pak tvrdne, zatížíme utěrku např. velkým hrnkem  a necháme syrovátku zcela vykapat.

kos1

 

 

Proč mi zkyslo mléko?

RADU HLEDEJ POD ČEPICÍ UČITELE KOSE.