E-mail zodpovědné osoby
Heslo
Zapomněli jste heslo?;

Jak si připravit domácí jogurt?

V kategorii: Pro děti » Už vím proč » Zkoumej se mnou

Jednoho dne čekala v předsíni na Bajtíka v předsíni taška plná kelímků od jogurtů a vzkaz od maminky: „Prosím, odnes to do tříděného odpadu!“ ...

hrnec v posteli

 

Jednoho dne čekala v předsíni na Bajtíka taška plná kelímků od jogurtů a vzkaz od maminky: „Prosím, odnes to do tříděného odpadu!“ Bajtíkovi se vůbec nechtělo, potřeboval si dočíst knihu o životě na Marzu. Ale to by nebyl Bajtík, aby si neuměl poradit a zbavil se protivné domácí práce.

 


Potřebujeme

  • 1 l mléka,
  • 1-2 lžičky medu nebo přírodního cukru
  • 2 polévkové lžíce bílého jogurtu
    (musí být napsané na kelímku, že obsahuje živou jogurtovou kulturu)

Koupený jogurt použijeme pro první přípravu. Dále používáme už vlastní připravený jogurt.
Po 5-6 cyklech znovu použijeme koupený jogurt.

Postup

Mléko necháme přejít varem, necháme zchladnout, aby bylo mléko teplé asi 40 °C. Přidáme med. Mléko nesmí být vlažné ani horké. Ve vlažném mléku by se jogurtová kultura nemnožila (mléko by neztuhlo) a v horkém mléce by došlo ke zničení jogurtové kultury.

Do mléka asi 40 °C teplého přidáme jogurt, promícháme a vlijeme do sklenic se šroubovacími uzávěry. Dáme na 3-4 hodiny „do peřin“. Peřiny, stejně jako nás, budou zahřívat i jogurt. Takhle vařívaly naše babičky, které neměly tolik kuchyňských přístrojů jako my.

Hotový jogurt vydrží v chladničce dva až čtyři dny.

S výhodou můžeme používat tzv. jogurtovač - přístroj, který udržuje stálou vhodnou teplotu jogurtovaného mléka.  vecko1

kos1

 

 

Proč si vyrobit jogurt sám?

RADU HLEDEJ POD ČEPICÍ UČITELE KOSE.