E-mail zodpovědné osoby
Heslo
Zapomněli jste heslo?;

Olomoucký deník: Vaříme se Šimpim (dle receptů Zdravé 5)

V kategorii: Napsali o Zdravé Pětce

Vaříme se Šimpim, tentokrát Pohankový dezert a Mřížkový koláč z kuchařky Zdravé 5......

Dobrota za mřížemi

Seznam surovin:

16 dkg cukru, vejce, olivový olej, povidla, hřebíček, mletá skořice, hořké práškové kakao, lžíce medu, citron, rozinky, nadrobno nasekané oříšky, 300 ml mléka, kypřicí prášek do perníku, 450 g hladké mouky, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu

Postup přípravy:

Do mísy nastrouhejte na jemném struhadle kůru z omytého citronu. Přidejte vajíčko, pět polévkových lžic oleje, cukr a rozetřete vařečkou. Pak přidejte skleničku švestkových nebo hruškových povidel, pět drcených nebo mletých hřebíčků, lžičku skořice, tři lžíce kakaa, lžíci medu, malý balíček rozinek a hrst oříšků. Přidejte mouku a kypřicí prášek do perníku. Přilijte mléko a všechno dobře rozmíchejte. Zapněte troubu na 180 °C a než se rozehřeje, vymažte a vysypte plech. Nalijte do něj těsto a stěrkou ho uhlaďte do roviny. Perník se peče asi 35–40 minut. Na vychladlém perníku se můžete vyřádit s polevami. Můžete třeba rozpustit čokoládu na vaření, nebo použít polevy v sáčku, které stačí rozehřát v horké vodě, ustřihnout jim růžek a pustit se do kreslení.

Pohankový dezert

Seznam surovin:

l kokosového nebo sójového mléka, špetka mořské soli, 3–4 lžíce loupaných mandlí, 6 lžic strouhaného kokosu, 6–7 lžic javorového sirupu, 1 lžička mletého kardamomu nebo skořice, 100 g pohankové krupice, med na dochucení a na ozdobu, hrst vlašských ořechů Postup přípravy: Do hrnce nalijte mléko, osolte špetkou mořské soli. Přidejte mandle, kokos, javorový sirup a koření. Vše promíchejte a přiveďtekvaru. Postupně a za stálého míchání přidávejte pohankovou krupici. Stáhněte oheň na minimum a vařte pod pokličkou 5 až 7 minut. Směs by měla být hustá. Nechte ji pak pod pokličkou dojít, krupice pěkně změkne. Směs rozdělte do malých zapékacích misek a před podáváním dejte zapéct do trouby pod gril. Podávejte teplé, ozdobenémedema posypané opraženými vlašskými ořechy.
Kardamomneboli egyptský či mouřenínský pepř je tropický bylinný keř, který roste ve vlhkých pralesích v Indii, na Srí Lance, SumatřeavČíně. Jdeorostlinu, dosahujícívýškyaž třimetry,kterámápříjemnou, aromaticky citronovou vůni.

Další skvělé recepty najdete na www.zdrava5.cz

Foto:

Vyšlo také v: Kroměřížský deník; Šumperský a Jesenický deník; Prostějovský deník; Slovácký deník; Přerovský a Hranický deník; Valašský deník; Zlínský deník