Brokolice je významným zdrojem železa i hořčíku a zapečená se sýrem chutná skvěle. Tento recept je navíc skoro bez práce a hotový za pár minut.
· 400 g brokolice
· 40 g parmezánu
· 40 g kvalitní šunky
· 2 vejce
· 100 g creme fraiche (můžeme nahradit zakysanou smetanou s tučností 30%)
· 50 g strouhaného sýra (například goudu nebo čedar)
· muškátový květ, sůl a pepř dle chuti
Brokolici očistíme a rozdělíme na růžičky a asi 5 minut povaříme v osolené vodě. Slijeme a dáme do zapékací misky.
Creme fraiche (či zakysanou smetanu), vejce, parmezán, šunku, špetku muškátového květu, sůl a pepř smícháme a pak rovnoměrně vlijeme na brokolici. Posypeme strouhaným sýrem (goudou, čedarem) a zapékáme cca 20 - 25 minut v předehřáté troubě na 200 stupňů.