Roadshow Zdravé 5 - workshopy pro zaměstnance Albert po celé ČR

V rámci tradičního Měsíce zdraví - sprna jsme rozjeli workshopy Zdravé 5. Velmi nám záleží na zdraví všech zaměstnanců v prodejnách Albert a distribučních centrech. V pondělí 9. srpna jsme zamířili například do hypermarketu Albert 806 v Mladé Boleslavi. Pojďte s námi nahlédnout, jak celá akce probíhala.

 

V Mladé Boleslavi lektorka Lucie nejprve všechny seznámila se základy správné výživy. Poradila, jak se naučit vybírat potraviny, které budou v souladu se správným stravováním, a odpověděla na otázky, kterých nebylo málo. A tak to má být. 

Naše roadshow není jen povídání. Připravena byla samozřejmě i ochutnávka zdravých a chutných snídaní a svačin. Když se úderem poledne v denní místnosti sešli zaměstnanci, kteří nemuseli nezbytně zajišťovat chod prodejny, zářily už stoly barevnými pochutinami. Dorazili i zaměstnanci, kteří měli ten den až odpolední směnu, a dokonce i kolegové ze sousedního hypermarketu v nedaleké Olympii.

Kromě zdravé stravy a správného životního stylu, je pro nás velmi důležité milé setkání. 

Jak by měl vypadat takový zdravý den, se zaměstnanci dozvěděli hned v úvodu programu. Lektorka si pro ně připravila dva obrázky s jídlem. Ten první by byl asi pro mnoho z nás lákavý, protože zahrnoval pizzu, pivo, colu, zákusek i nějaké ty uzeniny, ovšem naše tělo by z něj radost nemělo. 

„Navíc je v tomto jídelníčku velké množství sacharidů. Ty vám sice dodají rychle hodně energie, zároveň ale zvýší váš glykemický index, takže budete mít zase brzy hlad. Vašemu tělu budou však scházet bílkoviny a cenné vitamíny a minerály, které jsou v ovoci a zelenině,“ zhodnotila skladbu potravin lektorka Lucie. 

To z druhého obrázku, na kterém je spokojený smajlík, by měl už výživový specialista větší radost. Jídelníček je rozdělený na pět až šest porcí denně, v nichž nechybí bílkoviny, ovoce a zelenina a celozrnné přílohy. Na pití je doporučována čistá voda, potraviny by měly být čerstvé, žádné polotovary.

Málokdo z nás však vydrží jíst stále jen zdravé potraviny. To by nás ale nemělo demotivovat myslet na své zdraví. „Klidně si občas dejte oblíbené knedlo, vepřo, zelo, ale zmenšete množství příloh a přidejte zeleninu. Ideální je poměr čtvrtina masa, čtvrtina příloh a polovina zeleniny,“ doporučuje lektorka.

Kde je příjem, musí být i výdej, a tak případný prohřešek kompenzujte pohybem. Zní další dobrá rada.

Zeptali jsme se lektorky Lucie Hostomské, která je do projektu zapojena už třetím rokem, s jakými reakcemi se v prodejnách setkává.

„Zatím jsem zaznamenala jen pozitivní reakce, zaměstnanci se na nás těší. Velký ohlas má vždy naše zdravá ochutnávka, která je inspirací, jak si rychle a jednoduše připravit zdravé jídlo. Téma, které mezi zaměstnanci pravidelně rezonuje, je dodržování pitného režimu. Proto se snažíme dávat různé tipy, jak ho dodržovat i během směny. Setkání jsou ale cenná i pro nás jako lektory. Před dvěmi lety jsme doporučovali jako top potravinu červenou řepu a zaměstnance se nás dodnes ptají, zda z ní opět něco připravíme, protože je nadchla. Bereme si tedy jejich názor k srdci a budeme se jim snažit vyjít vstříc.“


Roadshow Zdravé 5 - workshopy pro zaměstnance Albert po celé ČR