Cizrnový hummus

Výborná pomazánka z cizrny, kterou můžete obměňovat různými způsoby.

  • 1 plechovka cizrny (400g/240g)
  • 50 g sezamových semínek
  • 50 ml panenského olivového oleje
  • 70 ml nálevu z cizrny
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • šťáva z ½ citronu
  • ½ lžičky soli
  • krekry nebo pečivo k servírování

Sezamová semínka krátce nasucho opražte v pánvi, dokud nebudou zlatavá. Poté je přesuňte do mixéru a společně s olivovým olejem rozmixujte. Takto vzniklá pasta ze sezamových semínek se nazývá „tahini“ a pod tímto názvem ji koupíte i již hotovou v tubě či sklenici. Z cizrny slijte nálev a ponechte pouze cca 70 ml (zbytek ale nevyhazujte, viz. náš tip). Cizrnu i s odměřeným nálevem přidejte do mixéru k sezamové pastě a přidejte také česnek, sůl a vymačkanou šťávu z půlky citronu. Rozmixujte dohladka. V případě potřeby můžete konzistenci i chuť doladit přidáním dalšího oleje, citronové šťávy, česneku či soli.

Hotový hummus můžete mazat na pečivo jako pomazánku či si v něm namáčet různé placky, krekry či zeleninu. Hummus lze i obměňovat přidáním dalších ingrediencí – například chilli papriček, římského kmínu, kurkumy či červené řepy.

Náš tip: Nálev z cizrny je tekutina plná bílkovin, která funguje podobně jako například vaječný bílek a můžete s ní tak i pracovat. Lze ji vyšlehat na sníh a použít na dezerty a koláče (použít ji můžete například i v dalším receptu na koláč z červené řepy) či přidávat do slaných jídel, například placek či polévek, a zvýšit tak jejich nutriční hodnotu.


Cizrnový hummus