Masarykova základní škola ve Kdyni
Tralalero tralala
Burrito s hovězím masem a guacamole dip
Tortilla
Suroviny
• 350 g hladké nebo polohrubé mouky (nebo směsi obou druhů)
• 5 g soli
• 1 g (na špičku nože) prášku do pečiva
• 60 g sádla
• 225 ml horké, téměř vroucí vody
• 1 lžička oleje na vytření pánve
Postup
1. Ze všeho nejdřív dejte vařit vodu, aby byla připravená. Raději jí uvařte o něco víc, než je uvedeno v seznamu surovin, a odměřte ji, až ji budete přilévat do těsta.
2. Mouku smíchejte v míse metličkou se solí a práškem do pečiva. Přidejte sádlo rozkrájené na pár kousků a konečky prstů vytvořte co nejjemnější drobenku.
3. Ke směsi mouky a sádla začněte po čtvrtinách přilévat horkou vodu. Lžící vždy od středu promíchejte, až se voda vstřebá, pak teprve přilijte další. Po posledním přilití krátce rukou spojte vše dohromady na stejnoměrnou směs, konzistence by vám sama měla napovědět, že jste na správné cestě a že to bude dobré – nevznikne ani suše drobivá hmota, ani matlavé těstíčko. Pokud ano, bude potřebovat buď ještě trochu horké vody, nebo naopak přisypte mouku. Hotové těsto je sympatické, spojité, vláčné, jen lehce lepivé, krásně hřeje a voní sádlem.
4. Těsto zakryjte fólií nebo pokličkou, aby nemohlo osychat, a nechte ho aspoň 30 minut, ale lépe hodinu, odpočívat.
5. Odpočaté těsto rozdělte na 8 kousků a z každého vyválejte poctivou kuličku. Tu pak libovolným způsobem, buď válečkem nebo rukama, roztáhněte do placky o průměru kolem 22 centimetrů – jak vám zručnost a těsto dovolí. Vůbec byste neměli mít potřebu těsto podsypávat moukou, skoro se nelepí ani k válečku, ani k pracovní ploše. K mouce se obraťte, až když to opravdu jinak nepůjde, a pak ji z vyválených placek pokud možno zase odmeťte, jinak se vám v pánvi bude potulovat spálený moučný prach.
6. Litinovou nebo nerezovou pánev rozehřejte nasucho na plotýnce nastavené na trochu víc než polovinu výkonu. Nalijte do ní lžičku oleje a vytřete téměř dosucha papírovou utěrkou.
7. Do horké pánve vložte připravenou placku a opečte ji jen tolik, než se dá snadno obrátit. Po druhé straně ji opečte důkladněji do výrazného opečení puchýřků. Potom ještě jednou obraťte a dopečte do mírného nafouknutí placky a zezlátnutí i na první straně.
8. Hotové opečené placky skládejte na sebe na talíř a přikryjte vlhkou utěrkou, aby nevychládaly a neosychaly.
9. Pokud chcete placky uložit do druhého dne, pamatujte na to, že by neměly oschnout, začaly by se totiž lámat.
Guacamole dip
Suroviny
• Avokádo
• Rajčata
• Červená cibule
• Česnek
• Čerstvý koriandr
• Limetka
• Sůl a pepř
• Chcete-li chilli paprička
Postup
Avokádo rozmačkáme vidličkou a zakapeme šťávou z limetky, aby neměnilo barvu. Postupně přidáváme všechny ostatní ingredience nakrájené na malé kousky. Nakonec dochutíme podle svého gusta.
Náplň do burrita
Suroviny
• Mleté hovězí maso
• Sterilované červené fazole
• Cibule
• Česnek
• Rajčatový protlak
• Červená paprika
Postup
Na oleji zpěníme cibuli a přidáme maso. Přidáme nakrájenou papriku a dusíme, dokud není maso hotové. Potom přidáme všechny zbylé suroviny a ještě vše prohřejeme.
Burrito
Na tortillu naneseme masovou směs. Podle chuti můžeme přidat strouhaný sýr (např. cheddar). Na obou koncích tortillu přeložíme a opatrně srolujeme do válce, aby nic nevypadlo. Podáváme s guacamole dipem.